Äldre miljöer
Ljus och el i äldre miljöer
Du kanske är trött på elektriker som kommer och drar om elen med nya vita kablar, dosor, uttag, brytare med mera. Helt utan känsla för platsens tidsanda. Eller du kanske är en elektriker som vill anpassa elen efter miljön men tröttnat på att bara använda Renova-serien hela tiden.
Då är det här rätt sida.
När man ljussätter eller drar el i äldre miljöer, bör man ta hänsyn till stilen och tidsepoken. Det finns produkter som är gjorda för att, så långt det är möjligt, likna material från olika tidsepoker, stilar och platser.
Ljus och el i olika tidsepoker
Om Gud fanns, skulle han varit elektriker. Eller möjligen ljussättare. Han måste ju dragit ledningarna innan han sa ”varde ljus”.
Skämt å sido.
Människan har i alla tider varit i behov av ljus. Inte bara för att se utan även för att trivas, känna sig trygg, berätta och gestalta något, visa status eller bara för att vi, till skillnad från andra djur, kan skapa ljus helt enkelt.
Från början värmde vi oss och umgicks i brasans sken. Senare lärde vi oss olika tekniker för ”tämja” ljuset. Facklor, oljelampor, vax och stearinljus, fotogenlampor och till slut elektriskt ljus.
Hur vi använt ljuset har varierat genom tiderna. Från början hade vi mest ljus nära oss för att se miljön närmast oss. När vi började röra oss mer blev behovet större av att kunna se längre och kunna navigera efter ljuset. Länge var ljuset ett tecken på att man hade det gott ställt. Kyrkor, slott och herresäten hade mer ljus än det lilla torpet eller den lilla fäboden. Så var det ända fram tills elen hade etablerat sig i början av nittonhundratalet.
anno 1880 till ca 1950
1880 tog Thomas Alva Edison patent på glödlampan och redan 1884 dök de första glödlamporna upp i Sverige. Först var Göteborg och strax därefter Västerås, Arboga och Härnösand. Stockholm fick elektrifierat ljus på alvar först 1892.
Till en början var det mest butiker och restauranger i de centrala delarna som använde glödlampor. På gatorna var det vanligare med gas eller bågljuslampor.
Kring sekelskiftet tändes de första glödlamporna i privata hem. Oftast satte man en lampa mitt i taket i finrummet och kanske i köket och farstun. Både för att få bättre ljus men även för att visa att man nu hade fått in ström. Det dröjde ända fram till mellankrigstiden innan det blev mer vanligt förekommande i de flesta hem.